Starta ditt eget företag

Har du länge funderat om det är rätt tid? Rätt idé? Rätt plan? Ja, det är det förmodligen. Det är dags att du grundar ditt eget företag. Sluta tvivla, du klarar det. Du har gått igenom din affärsplan, du har gjort en marknadsanalys, du har undersökt dina potentiella kunders köpvanor och vad som triggar dessa. Din affärsidé är klar. Nu är det dags att utföra det i praktiken.

Var börjar du?

En god idé är att ta hjälp av en organisation, ideell förening eller från någon annan person. Det juridiska trasslet som du måste ordna med är komplicerat, och tidskrävande. Det är även en god idé att se över din budget. Stämmer dina beräkningar med verkligheten? Vad gör du om du överstrider din budget, vad är din reservplan? Det finns alltid en möjlighet att ta lån. Hos företag som Myloan kan du ansöka hos flera banker samtidigt. Men över hur lång tid sträcker sig din budget, vad är din 5-års plan? Hur kommer företagets inkomster se ut det första året – och kommer det finnas nog med svängrum för att du ska kunna ta ut en lön?

Tufft – men värdefullt

Det är tufft att bli en egenföretagare. Det är mycket som ska på plats innan du kommer att bli lönsam. Är du mentalt förberedd inför den utmaningen? Är du en sådan person som ger upp vid första motgång. Hur hanterar du stress, motgångar och kritik? Det är frågor du själv måste besvara innan du sätter igång. Om du redan nu vet att du inte kommer att klara av det, finns det bara en sak att säga – du har fel. Alla har möjlighet att starta ett lönsamt företag, så länge man har ambitionen och kämpaglöden att göra det.