Innovatörer att inspireras av

I Sverige har vi en sak att vara stolt över som vi kanske inte går runt och tänker på dagligen – många världskända innovatörer kommer faktiskt här ifrån! Att vara innovatör innebär att man kommer på en helt ny idé, något som är originellt och nyskapande som vinner insteg i samhället och några sådana kan vi definitivt skryta med i Sverige.

IKEA:s grundare – Ingvar Kamprad

En innovatör utan dess like som vi nog alla känner till är Ingvar Kamprad – grundaren är den stora möbeljätten IKEA. IKEA är inte bara känt för deras produkter utan är också känt för en av sina innovationer – deras sätt att packa i platta paket. Att förpacka möbler som kunden själv får montera i platta paket var en innovation av Ingvar Kamprad som sedan har fått fotfäste hos extremt många andra företag och det har nästan blivit ”det rätta och enda sättet” att förpacka möbler.

Unibets grundare – Anders Ström

En annan stark innovatör från Sverige, där företaget troligtvis är långt mycket mer kända än vad själva grundaren är, heter Anders Ström och har grundat betting sidan Unibets. Redan 1998 lanserade han spelbolaget Unibets, som då hade spel via telefon och en internetsajt som visade oddsen. Ett år senare utvecklandes sajten så att det gick att spela direkt via den och då tog det fart på spelandet! Idag är det enormt stort att spela på odds och Betting är något som människor av alla dess slag sysslar med och Unibets omsätter flera miljarder varje år.

Tetrapak – uppfunnen av Karl Erik Sven Wallenberg

Erik Wallenberg var en forskare och uppfinnare från Sverige som var anställd på nuvarande Tetra Pak och 1944 uppfann han den allra första tetra förpackningen i form av en tetraeder – ni det som de där små mjölkpaketen som man får på flygplanet. En av sakerna som var så innovativa med den förpackningen var att den var och fortfarande är plastbelagd på insidan och var därför lämplig för vätskor, som till exempel mjölk. Idag kallas förpackningen för Tetra Classic.

Andra innovatörer från Sverige

Det finns många världskända innovationer som många av oss aldrig skulle kunna gissa var svenska – blixtlåset till exempel, visste du att det var en svensk man vid namn Gideon Sundbäck som år 1913 uppfann denna pryl som idag anses vara en självklarhet att den finns?

En inom medicin/sjukvård kan Sverige stoltsera med den del innovationer, exempelvis världens första pacemaker som opererades in i en människa är tillverkad av en svensk man vid namn Rune Elmqvist. Detta var år 1958 och även om patienten inte överlevde speciellt länge så var det här en innovation av stor och väldigt viktig grad för mänskligheten och pacemaker är något som används väldigt mycket idag.

Självklart finns det många innovationer från Sverige som är mer nutida men det är svårt att förutspå framtiden och det är omöjligt att veta hur länge dessa produkter kommer att ha fäste i samhället. Exempel på detta är Powertrekk och den självuppblåsande cykelhjälmen Hövding.